Arginin – aminosyran för ökad pump och prestationsförmåga!

GD Star Rating
loading...

Arginin är en semi-essentiell aminosyra och en av de tre aminosyrorna i kreatin. När arginin intas via kosttillskott eller kost kommer det att omvandlas till NO2, kväveoxid. Man kallar ofta kväveoxiden för NO som kommer av det engelska benämningen Nitric Oxide. Kväveoxid gör att musklerna i kärlväggarna slappnar av vilket leder till att blodkärlen vidgas. När blodkärlen vidgas kan dels mer näringsämnen snabbare tillföras musklerna men även transporten av slaggprodukter såsom mjölksyra och ammoniak bort från muskeln gynnas. I teorin ska detta leda till ökad prestationsförmåga. När man tränar vidgas blodkärlen av sig själva men genom att ta arginin kan man hjälpa kroppen att ytterliga vidga dem för en ökad blodcirkulation. Den ökade produtionen av NO ger även den muskelpump som många eftersträvar och njuter av under och efter träning.

”Tack vare en mängd positiva effekter är arginin är en av de mest populär aminosyrorna bland idrottsmän.” Svenskt kosttillskott

Arginin ökar inte bara blodcirkulationen när du tränar utan kan även öka nivåerna av tillväxthormon, GH (Growth Hormon), när du sover. Hypofysen utsöndrar tillväxthormon som svar på höga nivåer av arginin i blodet. För att få denna effekt av arginin som kosttillskottär det viktigt att dettas på fastande mage och inte tillsammans med några andra protein samtidigt. Anledningen är att argininet inte ska behöva konkurrera med andra aminosyror i blodet. En rekommendation är att ta arginin innan sömnen för att utnyttja kroppen egna system för att öka GH nivån.
De första timmarna efter att man somnat är nivån av ett hormon, somatostation, väldigt låg. Kroppen använder detta hormon för att stänga av produktionenn av GH när nivån blir för hög. Genom att ta ett tillskott av arginin innan man lägger sig för natten kan man alltså öka produktionen av GH när kroppens förmåga att stänga av den är som lägst.

Dosering

GH effekten av arginin beror till största delen på hur stor dos man tar. En dubblerad dos ger dubblerad effekt. Det rekommenderas dock att inte ta mer än 20 gram av någon enskild aminosyra vid ett och samma tillfälle eftersom den dåkonkurrerar ut andra aminosyror. En bra dos är 3 gram innan träning och 3 gram innan läggdags.

Bieffekter

En trevlig bieffekt är förbättrad sexuell prestationsförmåga.

Kosttillskott av arginin ger

Ökad produktion av NO
Ökad pump
Förbättrad uthållighet
Snabbare återhämtning

Vilket resulterar i

Ökad vaskularitet
Förhöjda nivåer av tillväxthormon (GH)
Ökad förbränning av fett
Ökad styrka
Ökad muskelmassa

Vill du inte missa våra produkttester? Se till att prenumerera på vår RSS feed!
GD Star Rating
loading...