Glutamin – en anabol aminosyra – försäkra din hälsa med kosttillskott

GD Star Rating
loading...

Glutamin är en av de vanliga 20 aminosyror som bygger upp proteiner, det är en av de icke essentiella aminosyrorna så kroppen kan alltså framställa det själv om den skulle behöva det. Glutamin hjälper till vid matsmältningen och därmed upptaget av näring i kroppen.

Glutamin är en aminosyra som behövs för att proteinsyntesen ska stimuleras och är faktiskt en av de mest anabola aminosyrorna! Om man har för lite glutamin i muskeln så minskar muskeltillväxten, det är till och med så att om mängden glutamin sjunker alltför mycket startas muskelnedbrytning och man blir katabol. Det kan vara en anledning till att för hård träning kan göra det svårt att öka i muskelmassa, det behövs mer glutamin.

I kroppen är det tunntarmen som tar upp näring och det faktum att tunntarmen själv är ett så stort och kraftigt organ gör att den förbrukar stora mängder glutamin bara för att kunna funktionera. Tunntarmen själv kan förbruka 20 gram dagligen och via vanlig kost får man i sig ca 10 gram, det behövs således tillskott bara för att tillgodose tunntarmen. När man äter glutaminet kommer det mesta att tas upp av magen och förbränns nästan direkt. En del av glutaminet klarar sig dock undan och hamnar så småningom i blodet. Det är därför det är så viktigt att få i sig tillräckligt med protein, och då räcker oftast inte det man får via den vanliga kosten. Via kosttillskott som proteindrinkar och proteinbars får kroppen vad den behöver för att fortsätta bygga muskler. Skulle man till exempel ha för lite glutamin för att tillgodose tunntarmen kommer kroppen att i första hand försöka tillverka aminosyran på egen hand och om det inte räcker, se sig om efter muskler som innehåller det och muskler kommer att brytas ner som följd.

Mängden kväve som vi har i kroppen hör i ihop med mängden protein vi har då protein innehåller kväve. När kroppen använder aminosyrorna, som vid träning, måste kvävet avlägsnas, då bildas ammoniak. Eftersom ammoniak är giftigt för kroppen måste det transporteras bort från muskeln och ut ur kroppen. Detta sker med hjälp av glutamin och transporten sker till levern. Det glutamin man får i sig via maten, egentligen glutaminsyra, ombildas i blodet till glutamat. När glutamat reagerar med ammoniak bildas åter igen glutamin som transporteras till levern.

Det är många som ställer sig frågande till om ett kosttillskott av glutamin verkligen kan ge effekt och det verkar inte bättre än att det fortfarande är oklart huruvida det kan ha en effekt eller ej. Faktum kvarstår att det faktiskt finns studier som visar på att glutaminet tycks stimulera utsöndringen av tillväxthormon. Något annat som glutaminet kan åstadkomma är att det, precis som kreatin, drar in vatten i muskeln och därmed gör muskeln fylligare och gör det lättare att få pump. Man får inte samma effekt som med kreatin men man skulle kunna öka förrådet av glutamin i muskeln med ca 10%.

  • STORPACK L-Glutamin från Star Nutrition (pris 495 kr för 2 kilo) på Bodystore
  • L-Glutamin från Star Nutririon (pris 129 kr för 400 gram) på Bodystore
  • L-Glutamin från Olimp (pris 448 kr för 300 kapslar) hos Sportkost
  • Glutamine Xplode från Olimp (pris 259 kr för 500 gram) hos Sportkost
Vill du inte missa våra produkttester? Se till att prenumerera på vår RSS feed!
GD Star Rating
loading...