Kasein – det andra proteinpulvret

GD Star Rating
loading...

Kasein utgör ungefär 80% av proteinet som finns i mjölk. Därför kan man höra människor kalla kaseinprotein för mjölkprotein istället. De fördelaktiga effekterna av detta proteinpulver beror främst på hur aminosyrorna är arragnerade i den så kallade peptiden. För att bibehålla dessa positiva egenskaper krävs effektiva tekniker vid framtagandet av dessa proteinpulver och det är troligtvis därför det ofta är något dyrare än vasselprotein.Kaseinburk

Kasein koagulerar i magsäcken och bildar en hinna som gör det svårare för aminosyrorna att ta sig till tarmarna för att sedan tas upp av blodet. Detta resulterar i att tillförseln av aminosyror sker långsammare än för till exempel vassle. Det är detta som gör att kasein är det optimla proteinpulvret att ta innan man går och lägger sig. På så vis kan en strid ström av aminosyror frigöras en bra bit in på natten då man annars fastar.

Det finns i huvudsak två olika typer, micellärt kasein och kalciumkaseinat, där skillnaden ligger i hur de framställs. Micellärt kaseinprotein sker genom ultrafiltrering av skummjölk som är den behandling som påverkar proteinet minst. Det resulterar dels till att detta kosttillskott innehåller både vassle och kasein eftersom mjölken innehåller det men även att proteinet inte bearbetas ned i mindre beståndsdelar. Därför tas det upp långsammare än kalciumkaseinat. Kalciumkaseinat å sin sida framställs även det ur skummjölk men separeras sedan med hjälp av till exempel syra och sedan neutraliseras med hjälp av kalciumhydroxid. Micellärt kasein kan föredras eftersom det bryts ned långsammare, men är å andra sidan dyrare att köpa.

Kaseinprotein skulle man kunna kalla steg två i trappan av proteintillskott en hårt tränande individ kan dra nytta av. Börja med vassle men steg två är helt klart att skaffa sig ett bra och gott kaseinprotein att dricka innan det är dags att sova. En annan fördel är att proteindrinken blir betydligt tjockare och mer mättande än en vanlig proteinshake! Det passar därför väldigt bra som ett mellanmål.

Vill du inte missa våra produkttester? Se till att prenumerera på vår RSS feed!
GD Star Rating
loading...