Koffein – mer än en uppiggande dryck!

GD Star Rating
loading...

Koffein stimulerar det centrala nervsystemet och höjer kroppens ämnesomsättning. Koffein ger dig snabbt förbättrad uthållighet och mer energi när du behöver det som mest! Koffein kan intas som kosttillskott!

Koffein är centralstimulerande och har en viss vätskedirvande effekt. Ämnet kallas även guaranin då det återfinns i guarana, matein då det finns i maten och även tein då det finns i te. Det är samma sak, bara olika namn för denna kemiska förening vi vanligtvis kallar koffein. Koffein är världens mest välkända och användna uppiggande drog.

Koffein verkar genom att det blockerar receptorerna för adenosin i det centrala nervsystemet. Adenosin är en signalsubstans som dämpar kroppens vakenhet. Denna typ av receptorer finns även i njuren och när dessa blockeras ökar urinmängden.  Koffein är relativt oskadligt även vid mångårigt bruk. Det finns inga tydliga medicinska skador eller biverkningar kända idag.  Allt blir dock giftigt vid tillräckligt höga doser och man antar att en toxisk dos för en vuxen människa ligger på ca 20 mg per kilo och en dödlig dos tros vara 150 – 200 mg per kilo, det rör sig alltså om cirka 100 koppar kaffe.

Koffein tas upp av kroppen via matsmältningen och tar sig via blodet ut i kroppen. Det tar någonstans mellan 30 – 60 minuter för kroppen att reagera på koffeinet och på cirka fyra timmar har effekten halverats. Det påverkar ämnesomsättningen genom att energiförbrukningen höjs men intressant är även att frisättningen av fettsyror ökar och det är ytterligare en anledning till att man ofta ser koffein i kosttillskott för fettförbränning. Genom att fett frisätts från cellerna kan kroppen bränna fettet som engergi istället för kolhydrater. Som nämns i artikeln om kolhydrater lagras kolhydrater i musklerna som glykogen som behövs för ett bra träningspass.

Bieffekter

Värt att nämna är att koffein kraftigt kan minska effekten av kreatin. Kreatin drar in vatten i musklerna och koffein är vätskedrivande. Men det är inte enbart därför. Studier har visat att koffein helt kan ta bort kreatinets ergogena effekt. Ergogena kosttillskott innehåller näringsämnen i stor mängd ibland upp till 1 000% av dagsbehovet och påstås ha prestationshöjande egenskaper. Båda dessa potentiellt negativa effekter är inte fullt kartlagda och det finns många som kan vittna om att de inte upplever någon sämre effekt av kreatin vid samtidigt intag av koffein.

Kosttillskott av koffein

stimulerar tankeförmågan
för oss att arbeta snabbare och mer effektivt
hjälper mot träningsverk
ökar fettförbränningen

Vilket resulterar i

att du kan träna hårdare
att du kan träna längre
att du bränner mer fett

 

Var kan man köpa koffeintabletter?

Det kan vara lite svårt att hitta rena koffeintabletter. De säljs i små förpackningar på apoteken men billigast blir det givetvis om man köper koffeintabletterna hos någon butik på nätet som säljer kosttillskott. Ofta kan det dock vara så att det inte är rena koffeintableter utan det är någon form av kombinationsprodukt som en pre-workout eller ett kosttillskott för fettförbränning. Vi har dock letat runt och funnit några bra prisvärda koffeintabletter.

Prisinformation
Core Energy Tabs fd. Caffeine X3 149 kr 250 tabletter (200 mg koffein) Läs mer
Caffeine 200mg 99 kr 100 tabletter (200 mg koffein) Läs mer
Vill du inte missa våra produkttester? Se till att prenumerera på vår RSS feed!
GD Star Rating
loading...