Kosttillskottet CLA – Conjugated Linoleic Acid

GD Star Rating
loading...

Kosttillskott säljs ofta i paket som ska hjälpa användaren att nå ett visst resultat. Det kan vara att gå ner i vikt, öka fettförbränningen eller allmänt komma i bättre form. Vad än syftet må vara med paketet av kosttillskott så brukar det finnas med en burk CLA (Conjugated Linoleic Acid, på svenska konjugerad linolsyra). CLA är en fettsyra, omega 6, som samtidigt som det hjälper kroppen att fristätta fett i cellerna även skall hjälpa kroppen att bibehålla muskelmassa. Det ska resultera i en optimal viktnedgång av fettmassa. Nedan får du en förklaring av vad CLA egentligen är och om detta kosttillskott kan hjälpa dig att uppnå det som just du strävar efter.

Diet CLACLA finns naturligt bland annat i kött från nötdjur och i mjölk. I och med den allt mer utvecklade köttindustrin där djurproduktionen blivit mer och mer effektiviserad har västvärldens konsumtion av fettsyran minskat. Kött och mjölk från djur som ätit gräs i högre grad innehåller mer CLA än från de djur som fötts upp på hö. CLA innehåller även antioxidanter som är känt för att skydda kroppen från extern påverkan. Denna fettsyra har visat sig vara bra för immunförsvaret och studier har visat att det kan förebygga cancer.

Vid träning hjälper CLA muskeluppbyggnaden och fettförbränningen. Fettförbränningen gynnas genom att det ökar utsöndrandet av fett från kroppens fettdepåer. Det finns undersökningar som visar på att fettmassan minskar med 43 – 88% genom att fettsyran blockerar ett enzym som gör att cellerna tar upp fett från blodet. Istället för att lagras som fett omsätts det i musklerna som energi. Det sägs även minska produktionen av vissa katabola hormoner samtidigt som det stimulerar frisättningen av hormoner som gynnar fettförbrännig.

I förebyggande syfte rekommenderas konsumtion av CLA mot hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, skyddande mot fria radikalers påverkan samt fetma.

Som med de flesta kosttillskott så råder det delade meningar om dess verkan. Å ena sidan finns det studier som tyder på att CLA minskar risken för vissa cancertyper å andra sidan finns andra studier som visar på att CLA sänker insulinkänsligheten och på så vis kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

KosttillskottDirekt har testat CLA, läs produkttestet här!

Vill du inte missa våra produkttester? Se till att prenumerera på vår RSS feed!
GD Star Rating
loading...