Omega-3 – nyttigt fett från fisk!

GD Star Rating
loading...

Omega-3, fiskolja eller alfa-linolensyra är fantastiskt nyttigt och det är hög tid att bena ut varför det är så bra! Visste du till exempel att omega-3 skrivs ut på recept till hjärt- och kärlpatienter? Även om än det är i en avsevärt högre koncentrerad dos än som finns tillgängligt i din kosttillskottsbutik så är det en klar indikation på omega-3s fantastiska egenskaper.

Omega-3 är en fleromättad fettsyra. Precis som att det finns essentiella aminosyror så finns det essentiella fettsyror. Det är alltså fettsyror som vi måste tillföra kroppen eftersom den inte kan tillverka det själv. Det finns även olika typer av omega 3 fettsyror; DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra), de finns i fisk och skaldjur samt ALA (alfalinolensyra) som vi skrivit om tidigare den kommer dock från växtriket.

Det fanns tidigare en artikel på en sida som tyvärr nu är nedlagd som beskrev just de hälsosamma effekterna av att få i sig tillräckligt med omega-3. I artikeln nämndes bland annat att foster behöver fettsyran för att utveckla hjärnan, att den kan lindra depression och förebygga eller minska sjukdomar och handikapp. Omega-3 är central för hjärtat och minskar risken för hjärtkomplikationer och blodproppar.

För de som tränar finns det några positiva effekter utöver de som redan nämnts. Omega-3 ökar till exempel ämnesomsättningen och förbränningen av fett! Omega-3 förbättrar kroppens insulinkänslighet. Vid ökad insulinkänslighet känner kroppen lättare av hur mycket insulin som behövs och blodsockret håller en jämn nivå. Har man dålig insulinkänslighet så utsöndras för mycket och blodsockret sjunker i sin tur för mycket och då lagras mer fett än vad som egentligen behövs.

Innan du köper, tänk på att kolla halten av omega-3 i kapslarna. Det finns en hel del kapslar med så låg halt som 35 % men ändå marknadsförs som omega-3 kosttillskott. Det är en ganska gammal artikel och själva testet verkar vara borttaget från webben men här hittar ni ett test som Icakuriren genomfört.

Omega-3 är ett helt naturligt kosttillskott som det inte finns någon anledning att inte supplementera med. Omega-3 kapslar är helt klart ett kosttillskott som bör finnas med i en grunduppsättning av kosttillskott. I linfröolja finns även omega-3 och omega-6 (linolsyra) i hög koncentration.

Omega-3 - nyttigt fett från fisk!, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Vill du inte missa våra produkttester? Se till att prenumerera på vår RSS feed!
GD Star Rating
loading...